matematykaszkolna.pl
nierówność trygonometryczna tn: nierówność trygonometryczna, witam, jeśli mam tg x > −3 aby to rozwiązać w zbiorze R muszę naszkicować sobie dwa wykresy, nawet jeśli naszkicuję tanges, to jakim cudem mam narysować prostą y = −3, tak aby potem odczytać odpowiednio z wykresu, przecież nie jestem w stanie wiedzieć gdzie dokładnie jest liczba 3
30 sie 15:05
Trivial: No nie przesadzaj proszę. emotka Chyba nie rozwiązujesz tego czysto graficznie tylko wspomagasz się pewnymi rodzajami obliczeń. emotka Dam ci schemat do tego zadania: 1. Rysujesz wykres funkcji tangens. 2. Zaznaczasz na osi y mniej więcej −3 (może być gdziekolwiek).
 π 
3. Liczysz, kiedy tgx = −3 w "podstawowym przedziale". [odp.: −

].
 3 
4. Zaznaczasz na wykresie w "podstawowym przedziale", która część wykresu spełnia nierówność −
 π π 
zapisujesz odpowiedź. [odp.: x∊(−

, −

) ]
 2 3 
5. Rozszerzasz swoją odpowiedź na odpowiednie przedziały, tj. uwzględniasz okresowość [dla tangensa kπ].
 π π 
Odpowiedź: x∊(−

+ kπ, −

+ kπ), k − całkowite.
 2 3 
A "podstawowy przedział" wybierasz jaki ci pasuje (jeden cały okres funkcji).
30 sie 15:17
tn: dzięki za odpowiedź, szkoda, że się wakacje kończąemotka ja idę już do drugiej klasy, a matura tuż tużemotka
30 sie 15:45
Trivial: Jak to się kończą! Ja mam jeszcze miesiąc. KEKEKEKE!!
30 sie 15:46
tn: w jaki sposób liczy się np kiedy tg w podstawowym przedziale będzie miało 3 albo 10, zaś jaki kiedy cos będzie miało 0,3?
30 sie 19:46