PROblem
TOmek: | | |x−2|*(x2−1) | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| i podaj jej zbiór wartośći |
| | x−2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie wiem gdzie błąd robie:
D=R \ {2}
dla x ∊ (−
∞,0>
| | (x−2)*(x2−1) | |
f(x)= |
| =x2−1=(x−1)(x+1) xw=0, yw=−1 |
| | x−2 | |
pamietamy ,ze x≠2 f(x)=(2−1)(2+1)=3
czyli ZWf=<−1,
∞)\{3}
−−−−−−−−−−−−−
dla x ∊ (0,
∞)
| | −(x−2)*(x2−1) | |
f(x)= |
| =−(x2−1)=−(x−1)(x+1) xw=0 yw=1 |
| | x−2 | |
pamietamy ,ze x≠2
f(2)=−(2−1)(2+1)= −3
czyli ZWf=(−
∞,1>\{−3}
no i szukamy częsci wspolnej <−1,
∞)\{3} i (−
∞,1>\{−3} i nie wychodzi...
a odpowiedź mam : (−
∞,1) v (3,
∞).
30 sie 14:12
Oskar:
Dla x∊(−∞, 2): f(x) = −x2 + 1, y∊(−∞, 1>;
dla x∊(2, +∞): f(x) = x2 − 1, y∊(3, + ∞)
Stąd y∊(−∞, 1>∪(3,+∞)
30 sie 14:42
TOmek: ale zryłem, omg, dzieki .
30 sie 14:44
TOmek: zadanko podchwytliwe, jeszcze trzeba zauważyc ,ze przedział jest dla (∞,2) i (2,∞) bo dziedzina
:}
30 sie 14:51
Eta:
31 sie 23:19
ICSP: 
troszkę się spóźniłaś
31 sie 23:26
Gokx: dziekuje :}
1 wrz 13:51