Rooobert: Funkcja kwadratowa f jest okeślona wzroem f(x ' ) = (2-x)2
a) wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f w przedziale <0 ,5>
b) rozwiąż nierówność f (x) -(2-x) > 0
10 kwi 18:31
gocha: a) f ma wierzchołek w punkcie(2,0) i jest to jednocześnie najmniejsza wartosc w
przedziale oraz miejsce zerowe(tzw: pierwiastek podwojny)
oblicz f(0)=(2-0)2=4
f(5)=(2-5)2=(-3)2=9 i to jest nawieksza wartosc tej funkcji
b) (2-x)2-(2-x)>0
4-4x+4x2-2+x>0
x2-3x+2>0
Δ=32-4*1*2
Δ=1
p(Δ)=1
x1=1 x2=2 zaznaczyc na osi
x∈(∞;1)u(2;∞)
10 kwi 19:14
Kastel69:
ostatnia linijka
od minus
∞ jakby co
10 kwi 21:26