hydrostatyka
big: Na ciało zanurzone w wodzie o ciężarze 30N działa siła wyporu oblicz jej wartość jeśli
wypadkowa ciężaru i siły wyporu ma wartość 40N
Prosze tylko o sprawdzenie czy dobrze zrobiłem:
Skoro ciało jest zanurzone to ciężar jest większy od siły wyporu
zrobiłem rysunek i mi wychodzi że wartosc siły wyporu obliczymy odejmując wartosc wypadkowej
od wartosci cięzaru czyli siła wyporu ma wartosc 10N
30 sie 13:02
bart: sa dwie mozliwosci (odejmowanie lub dodawanie)

Ty wybrales ta zla..
30 sie 14:12
bart:

F
w (sila wyporu) dziala 'w górę'
Q (ciężar) w przeciwną stronę
F
w−Q=F
F
w=F+Q
F
w=(40+30)N
F
w=70N
30 sie 14:15
Trivial:

Skoro siła wypadkowa
F ma wartość większą niż ciężar
W, to musi być skierowana w górę
(siła wyporu
Fw zawsze przeciwstawia się ciężarowi). A więc:
F = F
w − W
F
w = F + W = 70 N.
30 sie 14:19
big: Czyli jednak się walnąłem dzięki panowie.
30 sie 14:47