.
Marta: witam, mam problem z niektórymi zadankami, z góry dziękuję za wszelką pomoc

1) mam pytanie, jak zamienić taką funkcję 36−12x+x
2 żeby wyglądała w tej postaci ax
2+bx+c ?
mam do rozwiązania nierówność, i chciałabym jakoś uporządkować tę funkcję, a za bardzo nie wiem
jak.
2) 9. O funkcji kwadratowej f wiadomo, że ma dwa miejsca zerowe –1 oraz 1. Zatem wartość
| | f(√2) | |
wyrażenia |
| wynosi:
|
| | f(√3) | |
| | √2−1 | | √2+1 | |
a) 0,5 b) |
| c) |
| d) –1.
|
| | √3+1 | | √3−1 | |
3) 10. Funkcja kwadratowa f(x) = x
2 – bx + c jest malejąca w przedziale (–∞; 5>, rosnąca w
przedziale <5; +∞), a wierzchołek paraboli funkcji f należy do prostej y = x – 5. Zatem:
a) b = 5, c = 0 b) b = 10, c = 0 c) b = 10, c = 25 d) b = –10, c = 25.
co do zadania 3. zrobiłam szkic i próbowałam podstawić do funkcji y=0 i x =5 ( z położenia
wierzchołka) i otrzymałam równanie 0=25 − 5b +c, i nie wiem co można zrobić dalej, czy
potrzebuje jeszcze kolejne równanie i rozwiązać układem równań czy da się to zrobić w jakiś
prostszy sposób?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 12:17
Patryk: 36−12x+x2=0
x2−12x+36=0
30 sie 12:20
Patryk: nie zmieniasz znaku tylko poządkujesz wzglęem potęg
30 sie 12:21
Marta: tak? ja myślałam, że wtedy zmieni się wartość wyrażenia.. ale skoro tak mówisz, to pewnie tak
jest

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 12:24
Marta: a czy ktoś mógłby mi pomóc z rozwiązaniem 2. i 3. zadanka?

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 12:41
sushi_ gg6397228:
2.
bylo podobne; zapisz w postaci iloczynowej
3.
masz podany wierzcholek (yw) podstaw do prostej i wylicz x
30 sie 12:44
Marta: 2. zapisalam : y = a(x−1)(x+2) i co mi to da, jak i tak nie znam a?
3. podstawiłam, ale pod x i y i mam niewiadome b i c..
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 13:10
Patryk: w 3 Xw=5
30 sie 13:24
Patryk: jeśli sie nie mylę to w(5,−5)
30 sie 13:26
Patryk: y=1(x−5)2−5
30 sie 13:27
Patryk: x2−10x+20
b=−10 c=20
30 sie 13:32
Marta: ale skąd wiesz, że xw = 5 ?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 13:33
Marta: i skąd pewność, ze w (5,−5) , tego nie rozumiem.. strzelałeś czy jak?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 13:35
Patryk: xw jest dobry mozesz to odczytac z przedzialu a jak narysujesz przyblizony wykres to tez
widzisz
30 sie 13:37
Patryk: yw chyba mam błod to raczej 0
30 sie 13:39
Patryk: odp D
30 sie 13:39
sushi_ gg6397228:
przeciez widac yw= 5, wiec xw= 10
30 sie 14:37
Marta: przepraszam bardzo, ale z czego widać? wykres można narysować na tysiąc sposobów, i raz będzie
wierzchołek leżał na osi OX, raz pod, raz nad, a przedziały f rosnącej i malejącej i tak będą
się zgadzać.. tylko nie za bardzo rozumiem co zrobić z tą informcją podaną y = x−5 , bo to ona
na pewno o czymś mówi gdzie dokładnie leży ten wierzchołek..
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 15:03
sushi_ gg6397228: ludzie ale wy jestescie glupi, wszystko widac, wezcie idzcie sie utopcie najlepiej
30 sie 15:13
Marta: wiesz co, jeśli w taki sposób masz pomagać ludziom, to może lepiej w ogóle się nie udzielaj na
forum..
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 15:21
sushi_ gg6397228: marta jest uparta i jest gowno warta
30 sie 15:23
sushi_ gg6397228: widac Ktos mnie spamuje
30 sie 15:29
krystek: Do przykładu 3) xw masz równe 5 (z tego gdzie funkcja rosnaca ,a gdzie malejąca )
Ponieważ wierzchołek leży na prostej y=x−5 więc wyliczasz y wstawiając do tego równania x=5 i
otrzymujesz y=0
Z postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q gdzie (p;q) to współrzędne wierzchołak otrzymujesz
y=1(x−5)2 +0
y=x2−10x+25 i masz odp D)
30 sie 15:33
sushi_ gg6397228:

w zadaniu podany jest zbior wartosci
30 sie 15:35
sushi_ gg6397228:

w zadaniu podany jest zbior wartosci
30 sie 15:36
krystek: Jeżeli to jest ilustracja do 3 przykładu to jest błędna.W zad podane są przedziały gdzie
funkcja rośnie a gdzie maleje.
30 sie 15:41
krystek: →Sushigg6397228 i zgadzasz się czy masz inne zdanie?
30 sie 15:51
Marta: krystek: dziękuję ogromnie za wytłumaczenie! teraz już jest wszystko jasne

a czy mogłabym
liczyć na pomoc z zadaniem 2. ?

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 15:53
krystek: Tak ale masz za mało danych.
Postać iloczynowa to y=a(x−x1)(x−x2) podstawiasz miejsca zerowe i masz y=a(.....
aby wyznaczyć a musi być podany jeszcze jeden warunek.
30 sie 15:57
Marta: mam jedno pytanko co do zadania 3. skąd wiesz, że a =1 ? a nie np. 2 czy jakaś inna cyfra?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 16:01
Marta: taką dostałam tresc zadania i napisałam dokładnie to samo.. czyli uważasz, że jest błąd w
zadaniu, w sensie, że brakuje danych?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 16:02
krystek: W zad 3 masz z góry zadana postać :y=x2−bx+c i stąd wiesz ,że a=1. Ale Marta teraz zauważyłam
mój błąd b=10 .Wynika to z wzoru a ja wzięłam x2+bx+c
30 sie 16:14
Marta: ok

rozumiem

czyli nic nie da się wykombinować z tym 2. zadankiem?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 16:25
krystek: Jeżeli przyjąc ,że f ma postać y=x
2+bx+c to mając m zerowe 1 i −1 mamy y=(x+1)(x−1) →postać
iloczynowa
stąd y=x
2−1 →wzór skróconego mnożenia
| | f(√2) | | √22−1 | | 2−1 | |
obl wartość podana |
| = |
| = |
| =0,5 (odp a)) |
| | f(√3) | | √32−1 | | 3−1 | |
30 sie 16:25
Marta: bardzo możliwe, że o to chodzi

dziękuję OGROMNIE!

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
30 sie 16:40
sushi_ gg6397228:
do zad 2
y=a(x+1)(x−1)
| f(√2) | | a(√2+1)(√2−1) | |
| = |
| |
| f(√3) | | a(√3+1)(√3−1) | |
teraz
a sie skraca z gory i dołu
30 sie 18:34
Eta:
Marta ....
zad3.... poprawna odp: c) b= 10, c= 25
30 sie 18:52
Eta:

x
w=5 y
w€ y=x−5 => y
w=5−5=0 , W(5,0)
f(x)=(x−5)
2 = x
2−10x+25 to: −b= −10 => b= 10 i c=25
f(x)= x
2−bx +c
30 sie 18:58
krystek: Eta ,już wcześniej została dokonana poprawka ,ale dzięki ,ten − przy b nie był przeze mnie
zauważony (,bez patrzenia −z automatu ax2+bx+c ).Pozdrawiam.
30 sie 20:04
Eta:
30 sie 20:32