...
logarytm: Witam.
| | x2 | |
Jak z ln|y+a|= |
| +bx+C powstało: |
| | 2 | |
|y+a|=Ce
x22+bx ?
30 sie 00:32
xXx: loga b = c ⇔ ac=b
30 sie 00:48
logarytm: No tak, ale czemu C wyszło przed e?
30 sie 00:56
xXx: zapiszmy to jako ex2/2+bx+C zauważ, że ex2/2+bx+C=ex2/2+bx*eC, C jest dowolną
stałą, a więc eC również będzie jakąś dowolną stałą, oczywiście nie tą samą ale żeby nie
pisać C1 C2 itd przyjmujemy taką umowę, że C jest zawsze dowolne. W takim razie eC=C i
ostatecznie otrzymujemy
Cex2/2+bx
30 sie 01:03
logarytm: Dzięki, o godzinie 00.56 się nie myśli niestety
30 sie 01:05
xXx:
30 sie 01:06