2 zadania
tasak: | | 1 | |
1. Porównaj liczby a i b jeśli a= |
| (√2010+√2012) i b=√2011 |
| | 2 | |
2. Zapisz w najprostszej postaci, stosując odpowiednie twierdzenia o potęgowaniu.
(−2)
4 * (3
2)
−2 * (2
−2)
−5 * ((−3)
−4)
3
29 sie 17:59
Mateusz:
1) Najłatwiej sądze bo przynajmniej to mi wpadło do głowy ze mozna porownac dwie liczby
rzeczywiste badając ich różnicę
jesli :
a−b=0 <=> a=b
a−b<0 <=> a<b
a−b>0 <=> a>b
2) No to tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html masz te prawa działań na potęgach
29 sie 18:57
tasak: do 1..
no dobra.. a jak rozpisać liczbę a?
do 2..
ok czaje operacje.. ale tam są różne podstawy, to jak?
tam po 'lekkim uproszczeniu' takie coś mi wyszło:
(−2)4*3−4*210*(−3)−12
29 sie 20:53
ICSP: | | 2010 + 2√2010*2012 + 2012 | |
a2 = |
| = 1005,5 + 0,5√2010*2012 |
| | 4 | |
b
2 = 2011
a
2 = b
2
1005,5 + 0,5
√4044120 = 2011
√4044120 = 2011 obustronnie do kwadratu
4044120 = 4044121
chyba oczywistością oczywistą już teraz oczywiste jest to że liczba b jest większa co zresztą
oczywiście od samego początku było oczywiste.
29 sie 20:58
tasak: w sumie.. to oczywiste.. dzięki za pomoc
30 sie 00:56