Zadanie dla nudzących się
def: Zadanie dla nudzących się
(1−tgx)(1+sin2x)=1+tgx
Trochę mi zajęło
29 sie 17:48
Trivial:
(1−tgx)(1+sin2x) = 1+tgx D: cosx ≠ 0.
(1−tgx)(1+2sinxcosx) = 1+tgx
1 + 2sinxcosx − tgx − 2sin
2x =
1 + tgx
| | sinx | |
2sinxcosx − 2sin2x − 2 |
| = 0 /:2 |
| | cosx | |
| | 1 | |
sinx(cosx − sinx − |
| ) = 0 |
| | cosx | |
| | 1 | |
sinx = 0 lub cosx − sinx − |
| = 0 /*cosx |
| | cosx | |
cos
2x − sinxcosx − 1 = 0
1−sin
2x − sinxcosx −
1 = 0 /*(−1)
sinx(sinx−cosx) = 0
sinx = cosx
I porozpisywać, ale mi się już nie chce.
29 sie 18:07
abc:
Niech np. x = 45o, wówczas tg45o = 1, sin(2*45o) = 1
(1 − 1)(1 + 1) ≠ 1 + 1
29 sie 18:09
abc:
def nie podał, czy chodzi o tożsamość, czy o równanie.
29 sie 18:13
Trivial:
Mam błąd przy końcu.
sinx(sinx+cosx) = 0
sinx = −cosx.
29 sie 18:17