RÓwania różniczkowe o rozdzielonych zmiennych
Paula: RÓwania różniczkowe o rozdzielonych zmiennych
dochodzę praktycznie do końca tego zadania tzn do momentu
i dalej nie wiem co mam zd=robić a wynik powinien wyjśc y=Ce do potęgo −1/2x
mógłby mi ktoś pomóc o co chodzi z tą samą końcówka po co sie to do tego Ce sprowadza bo nie w
każdym przykładzie sie tak robi <chyba>
29 sie 17:36
Paula: Proszę pomóżcie
29 sie 17:44
Trivial:
| | dy | | dx | |
2x2 |
| = y / * |
| |
| | dx | | 2x2y | |
y = e
−1/(2x) + c = Ce
−1/(2x)
29 sie 17:46
Trivial:
sorry, powinno być
y =
±e
−1/(2x) + c = Ce
−1/(2x).

[bo mamy wartość bezwzględną.]
29 sie 17:49
Paula: czyli jak jest ln to wtedy musi byc tak ze jest e do jakiejś potęgi a jak mi nie wyjdzie ln to
wtedy w wyniku nie musze dawać tego e do potęgi
29 sie 17:51
Trivial:
To jest tak:
e
ln|y| = e
−1/(2x) + c
|y| = e
−1/(2x) + c
y = ±e
−1/(2x) + c =
±ece
−1/(2x) =
Ce
−1/(2x).
29 sie 17:59
Paula: NO tak wiem wiem tylko chodzi mi o to ze nie wyjdzie mi ln tylko jakaś liczaba=jakiejs liczbie
to tez mam zapisać jako e do czegoś
29 sie 18:04
Trivial:
Jeżeli
a = b
to także:
c
a = c
b.
To się na tej zasadzie opiera.
29 sie 18:09
Paula: Dzięki za wytłumaczenie
29 sie 18:09
Trivial: Proszę bardzo.
29 sie 18:18