Wyznacz wzór
adek: witam, potrzebuje pomocy do tego zadania

Wyznacz wzór paraboli f(x) = ax
2+8x+c wiedząc, że jej osią symetrii jest prosta x = −2 i
parabola przechodzi przez punkt B(3,1).
Prosiłbym po wypisanie wszystkich obliczeń
29 sie 16:31
tadek:
najpierw podaj swoje obliczenia
29 sie 16:43
def: Wierzchołek jest na osi symetrii, także f(x)=a(x2+2)2+q z tego obliczysz a. Przechodzi przez
punkt to znaczy, że ten punk należy do paraboli, czyli (x;y)=(3;1) Podstaw do równania i tak
wyjdzie Ci c.
29 sie 16:49
def: f(x)=a(x+2)2+q
tak ma być
29 sie 16:49
def: f(x)=a(x2+2)
2+q
o tak, eh ten latex
29 sie 16:49
def: f(x)=a(x+2)2+q
29 sie 16:50
net:
a = 2
f(3) = 1
2*3
2 + 8*3 + c = 1
c = −41
29 sie 17:22