trygonometria
nikonek: pomocy
długości przekątnych rombu wynoszą d1=6 cm, d2=2√3 cm. oblicz dlugosc boku rombu oraz miare
kąta ostrego zawartego miedzy bokami.
z góry dziękuje
29 sie 15:13
ICSP: 1. Liczę bok rombu:
(3)
2 + (
√3)
2 = a
2 ⇔ a
2 = 9 + 3 ⇔ a = 2
√3
2. Liczę miarę kąta zawartego między bokami. Aby obliczyć miarę kąta najpierw policzę Pole
rombu.
P = a
2*sinα gdzie sinα sinusem kąta ostrego rombu.
| | √3 | |
6√3 = 12sinα ⇔ sinα = |
| . |
| | 2 | |
Na pytanie o miarę odpowiedz już sobie sam.
Pozdrawiam.
29 sie 15:32
abc:
| | α | | | | √3 | |
Po co pole? tg |
| = |
| = |
| = tg30, stąd α = 60, |
| | 2 | | | | 3 | |
albo po wyznaczeniu a zauważamy, że a = d
2, stąd α = 60
29 sie 15:55