Rozłóż na czynniki
MaTuRa: Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego:
a) x
3−x
2+2x−2
b) x
3+2x
2−3x−6
c) x
3−3x
2−4x+12
d)x
4+6x
2+9
e)x
6+3x
4+3x
2+1
f)x
3−3x−2
g)(x−2)
2−(2x−1)
2
h)(x+1)
2−(3x−2)
2
PS. Proszę o dokładne obliczenia
29 sie 12:55
Vizer: W każdym z tych przykładów trzeba wyciągnąć coś przed nawias, zrobię dla przykładu c)
x3−3x2−4x+12=x2(x−3)−4(x−3)=(x−3)(x2−4)=(x−3)(x−2)(x+2)
29 sie 13:08
Eta:
a ja h)
a2−b2=(a−b)(a+b)
a=x+1 , b=3x−2
to: (x+1)2−(3x−2)2=(x+1+3x−2)(x+1−3x+2)=(4x−1)(3−2x)
29 sie 13:12
Eta:
g) podobnie jak h)
napisz wynik ...... sprawdzimy
29 sie 13:13