Rozłóż na czynniki
MaTuRa: 1) Rozłóż na czynniki:
c)81−(2x+1)2
e) (4x2−9)(x+1)+3(2x+3)
h) 27−27a+9a2−a3
29 sie 12:51
MaTuRa: Proszę o dokładne obliczenia
29 sie 12:51
ICSP: a co tu liczyć?
c) a2 − b2 pomogę że 81 = 92
e) 4x2 − 9 = (2x+3)(2x−3) teraz wyciągasz wspólny czynnik przed nawias resztę wymnażasz.
h) Mam nadzieję że wzór (a−b)3 znasz.
29 sie 13:04
Eta:
h) kłania się wzorek : (x−y)3= x3−3x2y+3xy2−y3)
x= 3 , y= a
h).... = ( 3−a)3=(3−a)(3−a)(3−a)
29 sie 13:20
MaTuRa: e) 2x+3)(2x−3)(x+1)+3(2x+3) i co dalej ?
9 wrz 09:44
krystek: I masz wspólny czynnik (2x+3) wyłączasz przed nawias.Powodzenia!
9 wrz 10:23