Oblicz wartość wyrażenia
MaTuRa: Oblicz wartość wyrażenia 2x+√1−2x+x2 dla x=1−1√3+1
29 sie 12:48
ICSP: 2x + p{

x−1)
2 = 2x + |x−1|
| | √3 | |
2 − |
| jest > 1 dlatego opuszczamy bez zmiany znaku |
| | 3 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
4 − 2 |
| + 2 − |
| − 1 = 5 − 3 |
| = 5−√3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
29 sie 12:53
MaTuRa: zły wynik, bo powinno wyjść 5−√32
29 sie 12:59
MaTuRa: pomoże ktoś obliczyć poprawnie ?
29 sie 13:05
ICSP: | | 1 | | √3−1 | |
x = 1 − |
| = 1 − |
| na oko widać że to jest mniejsze od 1 tak więc |
| | √3+1 | | 2 | |
opuszczamy wartość bezwzględną ze zmianą znaku.
| | √3−1 | | √3−1 | | √3−1 | | √3−1 | |
2(1 − |
| ) + |
| = 2 − (√3−1) + |
| = 3 − √3 + |
| = U{6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 − √3 | |
− 2√3 + √3 −1}{2} = |
| . |
| | 2 | |
Nie jest tka łatwo się domyślić o jaką liczbę x ci chodzi. Zauważ że w tym co napisałeś 1 jest
już za ułamkiem a nie w mianowniku.
29 sie 13:11