pomocyyy
Julia: Przekątna prostopadłościanu ma długość 48 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni. Jedna z
krawędzi podstawy ma długość 16. Wyznacz V i Pp.
pomocy
29 sie 11:32
ICSP: H = 24√3
przekątna podstawy : 24
druga krawędź : 20( trójkąt egipski zwany również Pitagorejskim).
V = 7680√3 [j2]
Pp = 320 [j2]
który wynik masz inny?
29 sie 11:58
Julia: w ogole nie potrafię tego rozwiążać, i teraz też nic nie rozumiem, mógłbys mi to rozpisać tak
abym zrozumiała?
29 sie 12:00
ICSP: gimnazjum/liceum?
29 sie 12:01
Julia: liceum
29 sie 12:04
ICSP:

|BH| = 48 − przekątna graniastosłupa dana w zadaniu.
|DB| = x − przekątna podstawy ( prostopadłościan w podstawie ma prostokąt ta informacja przypda
sie później)
|DH| = H − wysokość graniastosłupa.
|AB| = 16 − krawędź podstawy dana w zadaniu.
teraz z definicja funkcji trygonometrycznych zapisujemy następujące zależności:
z tego liczymy długości odcinków : x = 24, H = 24
√3
odcinek x jest przekątną prostokąta który jest w podstawie.
z twierdzenia Pitagorasa:
x
2 = |AB|
2 + |AD|
2 ⇔ |AD|
2 = 576 − 256 ⇔ |AD|
2 = 320 ⇔ |AD| = 8
√5 (LOL pomyliłem się za
pierwszym razem...)
V = P
p * H = |AD|*|AB|*H = 8
√5 * 24
√3 * 16 = 3072
√15
P
p = 8
√5*16 = 128
√5
29 sie 12:16
Julia: skad X = 24 i H ?
29 sie 19:35
ICSP: Z funkcji trygonometrycznych.
29 sie 20:03
Julia: ale jak nie mam podane nic

jutro mam poprawke
29 sie 20:32
ICSP: masz podane wszystko
masz podane sin60
= U{
√3{2}}
oraz |BH| = 48
29 sie 20:39