Ruch jednowymiarowy
Piotr student: Zadanie dla
ruperta
| | km | |
Samochód jadący z prędkością 90 |
| ma czołowe zderzenie z wielką ciężarówką jadącą
|
| | h | |
| | km | |
również z prędkością 90 |
| . Założ, że w czasie zderzenia prędkość ciężarówki nie |
| | h | |
zmniejszyła
się. Z jakiej wysokości trzeba by zrzucić samochód "nosem na dół", aby jego przód został tak
samo
uszkodzony?
29 sie 09:55
TPB: A Ty Piotrze jak zacząłeś rozwiązywać ten problem?
29 sie 10:30
Mateusz: Właśnie na początku zacznij robić coś sam podaj swój pomysł na rozwiązanie−
Zacznij w końcu myśleć!
29 sie 12:02
29 sie 12:13
Piotr student: nie wiem jak zacząć to zadanie
29 sie 12:23
TPB: Za dane to dostałbyś punkty w gimnazjum co najwyżej

. Do czego doszedłeś studencie
29 sie 12:27
xXx: pomyśl, przód będzie tak samo uszkodzony wtedy gdy ciężarówka osiągnie taką samą prędkość jak
dwie pozostałe w momencie uderzenia o ziemię
v
2=v
02 + 2gH
| | km | | m | |
(90 |
| )2 = 02 + 2* (9.8 |
| ) * H |
| | h | | s2 | |
29 sie 16:22
abc:
Propozycja pomyślenia dla studenta Piotra to duża przesada.
29 sie 16:30
Piotr student: rupert trudne to zadanie
29 sie 17:22
Piotr student: jestem naprawdę z tego ciemny prubuję ale kompletne głupoty mi wychodzą
29 sie 17:25
Trivial: Tyś widział trudne zadanie...
29 sie 17:25
Piotr student: próbuję tak powinno być
29 sie 17:25
Piotr student: proszę o wytłumaczenie tego zadania
29 sie 17:26
xXx: przecież to zadanie jest elementarne, nie wymaga myślenia, służy tylko do przetestowania
zapewne nowo poznanego wzoru.
29 sie 17:28
Piotr student:
ale właśnie nie wiem skąd ten wzór
V=V02+2gH
jak byś mógł wytłumaczyć
29 sie 17:30
Mateusz: Z zasady zachowania energii ten wzór z niego wyznaczasz teraz H czyli wysokość
29 sie 17:37
Piotr student: ale gdzie ten wzór jest w książce Jay Orear fizyka tom 1
29 sie 17:58
Piotr student: ale gdzie ten wzór jest w książce Jay Orear fizyka tom 1
29 sie 17:58
xXx: zrobię ci przyjemność i powiem, bo posiadam tę książkę: str. 41
29 sie 18:47
Mateusz: Wprawdzie nie mam tej książki ale masz spis treści czy skorowidz zresztą podpowiedziałem ci
"Zasada zachowania energii" wiec taki dział powinien byc gdzies w tej książce.
29 sie 18:51
Piotr student: Zachowanie energii mechanicznej wzór jest taki
KA+UA=KB+UB
29 sie 19:20
Piotr student: pomocy wychodzą mi jakieś bzdury
29 sie 19:46
Piotr student: nie mam możliwości iść na korepetycję proszę pomóżcie
29 sie 19:51
Piotr student: nie mam możliwości iść na korepetycję proszę pomóżcie
29 sie 19:51
Piotr student: nie mam możliwości iść na korepetycję proszę pomóżcie
29 sie 20:03
Mateusz: Ty nie rób "se" facet normalnie "jajców"
29 sie 20:07
Piotr student: Pomóżcie proszę błagam to jest pewnie łatwe ale nie mogę na to wpaść juz nic nie wymyślę
29 sie 21:49
Piotr student: Trivial, rupert, xXx proszę błagam o pomoc
29 sie 22:02
Vizer: Hmm widzę, że nawet to forum ma własnego błazna. Pozdrawiam.
29 sie 22:56
Mateusz: W momencie jak zrzucamy ciało posiada energię kinetyczną i potencjalną
tak więc suma tych dwóch energii:
energia ta w chwili uderzenia w ziemię zamienia się na energię kinetyczną:
Tak więc z zasady zachowania energii mozemy sobie wyznaczyc naszą wysokosc
| 1 | | 1 | |
| mvx2=mgh+ |
| mv2 => vx2=2gh+v2 |
| 2 | | 2 | |
wysokosc h chyba teraz juz sam wyznaczysz jako student chyba to potrafisz

i masz ten sam wzór
co u kolegi wyżej tylko oznaczenia są u mnie inne u niego V to prędkosc koncowa a u mnie to
v
x
I jedna rada czytaj cały rozdział w podręczniku od początku do końca bo na wyrywki nic sie nie
nauczysz
30 sie 08:10
WW10: od Jay oreara lepszy jest Resnick jeżeli on nic nie umie. Tam tłumaczą od podstaw (w resnicku)
a w Jayu raczej język którego użyto jest nie przystępny dla dla takich jak Piotr i autor
zakłada, że choć minimalnie koleś który to czyta ma opanowaną podstawy fizyki oraz języka
którym fizyka się posługuje

Kup sobie z wydawnictwa PWN część1 Resnicka tam znajdziesz
takie proste rzeczy i kup sobie do tego zbiór resnicka ma naprawdę proste zadania.I jak kolega
wspomniał najpierw naucz się całego działu z podręcznika , później wypisz podstawowe
wzory,naucz się ich a dopiero później rób zadania. Zresztą i tak ci nic nie da wypisywanie
wszystkich zadań na forum skoro ani jednego nie będziesz umiał samodzielnie rozwiązać, nie
zaliczysz i już z takim podejściem.
30 sie 09:49
Trivial:
Mam wrażenie, że w tym wypadku nawet Resnick może być za trudny.

Piotr student powinien zacząć od rozwiązywania równań z jedną niewiadomą.
30 sie 10:09
WW10: dokładnie Trival...
30 sie 10:22
Piotr student: co mam zrobić proszę może wymyślicie mi całkiem podobne zadanie a ja sprubuję zrobić ok
30 sie 15:22
Mateusz:
Co masz zrobić
Masz wyznaczyć h ze wzoru vx2=2gh+v2 czy to jest za trudne?
PS. Z ciekawości jaki kierunek studiujesz
30 sie 16:00
xXx: Zbijanie bąków
30 sie 18:03
Mateusz:
xXx Najwyrażniej.
30 sie 18:06
AC:
Widzę że nie tylko nauczyciel z fizyki i z matematyki był słaby ale z polskiego też nie wiele
Piotra nauczył. Błędy ortograficzne u Ciebie to norma.
Przykłady:
"jestem naprawdę z tego ciemny prubuję ale kompletne głupoty mi wychodzą",
"a ja sprubuję zrobić"
30 sie 20:00
ziomek: omg przestańcie zwalać na nauczycieli... to nie ich wina że on się opierdzielał
30 sie 20:43
Piotr student: nie mam internetu jutro spróbuję to zrobić ok
30 sie 23:32
Piotr student: Vx2=2gh+V2/:2g
Vx2=h+V2
31 sie 16:26
docenD: Weź sie za robote, albo idź na humana
31 sie 18:27