Rozwiazac rownanie
;): Rozwiazac rownanie
z2+|z|=0
28 sie 23:20
ICSP: z> 0 ⇔ z2 + z = 0 ⇔ z(z+1) = 0 ⇔ z = 0 v z = −1 gdzie −1 nie należy do założenia
z<0 ⇔ z2 −z = 0 ⇔ z(z−1) = 0 ⇔ z = 0 v z = 1 gdzie 1 nie należy do założenia.
odp. z = 0
28 sie 23:23
;): Niestety ale 0 nie jest tylko rozwiazaniem jest jeszcze i i −i tylko jak dojsc do
tego?
28 sie 23:28
ICSP: nie mam pomysłu

za to dodam że nauczyłem się dodawać smutne buźki
28 sie 23:32
dama:
z = a + bi, |z| =
√a2 + b2
(a + bi)
2 +
√a2 + b2 = 0
a
2 + 2abi − b
2 +
√a2 + b2 = 0
| ⎧ | a2 − b2 + √a2 + b2 = 0 | |
| ⎩ | 2abi = 0 ⇒ a = 0 lub b = 0 |
|
Dla a = 0:
−b
2 +
√b2 = 0 ⇒ −b
2 + |b| = 0
dla b<0: −b
2−b = 0 ⇒ −b(b+1) = 0 ⇒ b=0 lub b=−1 ⇒ z = 0+0i = 0 lub z = 0−i = −i,
dla b≥0: −b
2+b = 0 ⇒ −b(b−1) = 0 ⇒ b=0 lub b = 1 ⇒ z = 0+0i = 0 lub z = 0+i = i.
Dla b = 0:
a
2 +
√a2 = 0 ⇒ a
2 + |a| = 0
dla a<0: a
2 − a = 0 ⇒ a(a−1) = 0 ⇒ a=0 sprzeczność lub a=1 sprzeczność,
dla a≥0: a
2 + a = 0 ⇒ a(a+1) = 0 ⇒ a = 0 lub a = −1 sprzeczność ⇒ z = 0+0i = 0
Ostatecznie: z = 0 lub z = −i lub z = i
29 sie 00:20
Trivial:
Można prościej.
−b2 + |b| = 0
−|b|(|b|−1) = 0
b = 0 lub b = ±1.
Wykorzystałem fakt, że b2 = |b|2.
29 sie 00:41
Trivial:
Tak samo dla a:
a2 + |a| = 0
|a|(|a|+1) = 0
a=0.
29 sie 00:43