matematykaszkolna.pl
Pomocy Patrycja: Wiem, że temat może nie zawiera konkretnego zadania, jednak jestem zdesperowana. Zmieniam profil klasy i jutro piszę test z matematyki rozszerzonej. Jakiego typu zadania mogą się pojawić? Czy istnieje jakiś constans w zadaniach matematycznych ? Podobno funkcja kwadratowa... A i zdaję z materiału I LO
28 sie 22:49
Trivial: To chyba zależy od szkoły. emotka Ja np. o funkcji kwadratowej dowiedziałem się dopiero w drugiej klasie (inny rozkład materiału).
28 sie 22:51
Gustlik: Bezwarunkowo zapoznaj się z "moim" programem nauczania i ucz się wg niego. Ten "mój" program jest zamieszczony na forum do każdego działu, tam jest napisane, co wg mnie powinno być na podstawach, co na rozszerzeniu, a co na studiach. Ja po prostu wniosłem swoje "poprawki" do oficjalnego programu i wg tego programu uczę. Przykładowy program do działu "Liczby i wyrażenia algebraiczne" jest tutaj: https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i1 . Klikasz w tytuł każdego działu, wyświetli Ci sie program napisany przez Jakuba, oparty na oficjalnej podstawie programowej z MEN, kliknij w "komentarze" w lewym dolnym rogu, wśród postów w każdym z działów znajdziesz "mój" program − jest to zmodyfikowana kopia programu Jakuba, tylko tymi samymi kolorami, co Jakub, zaznaczyłem, co wg mnie powinno być na podstawach, co na rozszerzeniu, a co na studiach. Przyznam się szczerze, że w tym programie wiele zagadnień "przywróciłem" z rozszerzeń na podstawy, a część zagadnien ze studiów na rozszerzenia. Mój program przypomina ten oficjalny mniej więcej sprzed 15 lat. Jest nieco trudniejszy, ale spójny, daje uczniowi szersze spektrum metod do wyboru i daje bliskie 100 % prawdopodobieństwo zdania matury na wszystkich poziomach. Po prostu stara, dobra, sprawdzona szkoła, a nie to, co teraz, na podstawie metody "dookoła świata", bo proste przeniesiono na rozszerzenia albo w ogóle wycofano. Proponuję, żebyś się uczyła wszystkiego, co zaznaczyłem na zielono i brązowo w "moim" programie. Zachęcam też do korzystania z alternatywnych, prostszych metod, które opisuję tu na forum. Są to metody, o których w szkole możesz zapomnieć,a znacznie ułatwiaja i skracają rozwiązywanie zadań. Pamiętaj − na maturze, sprawdzianie czy innym teście czas jest cenniejszy od pieniądza ! Dlatego trzebna znać krótkie i szybkie metody, bo więcej zrobisz.
28 sie 23:12