pomocy
ania:

W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokość BD i na przedłużeniu wysokości
zaznaczono punkt K taki, że BK = AC .Następnie punkt K połączono z punktem A i C.
Wyznacz miarę kąta AKC. Rozważ dwa przypadki.
ΔKBC jest równoramienny więc:180−30=150 150:2=75 czyli α=75 a 2α=150 czyli ∡AKC=150
Proszę o rozwiązanie drugiego przypadku
28 sie 22:06
Eta:

2/ przypadek
28 sie 22:28
ania: i jak obliczyć kąt AKC?
Chodzi o to że Δ ABK I CBK są równoramienne?
28 sie 22:57
Eta:
No tak, ΔAKB i KCB są równoramienne i przystające
zatem |∡BKC|=|∡BCK|=180o−|∡KBC|=15o
czyli |∡AKC|= 30o
28 sie 23:36