Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają ró
Ania940421: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają równanie:
|x| − |y| = 4
28 sie 21:43
ZKS:
x ≥ 0 ⋀ y ≥ 0 ⇔ y = x − 4
x ≥ 0 ⋀ y < 0 ⇔ y = −x + 4
x < 0 ⋀ y ≥ 0 ⇔ y = −x − 4
x < 0 ⋀ y < 0 ⇔ y = x + 4
28 sie 21:51
TOmek:

−|y|=4−|x|
|y|=|x|−4
np:
y=|x|−4
y=|5|−4=1
y=|6|−4=2
y=|4|−4=0
Mój pomysł jest taki, narysować wykres dla argumentów x ∊ (4,
∞) odbić ten wykres względem osi y
i pózniej odbić wykres względem osi x
28 sie 21:52
xXx:
28 sie 21:54
Trivial:
|y| = |x| − 4
Niech y ≥ 0, wtedy:
(1) y = |x| − 4
Niech y < 0, wtedy:
−y = |x| − 4
(2) y = −|x| + 4.
Narysować te dwa wykresy. Potem wziąć flamaster i zakreślić odpowiednie części, które spełniają
założenia o y.
28 sie 21:54
xXx: a sry tam jest |x|−|y|= 4 myślałem, że +
28 sie 21:55
xXx: będzie tak jak tomek narysował
28 sie 21:55
Eta:
28 sie 21:59
Eta:
opóźnienie ............ związane z rysowaniem siatki
28 sie 22:01
ZKS:
Ale i tak Ci się należy
28 sie 22:02
Eta:
Dzięki
ZKS
28 sie 22:04