parametr
majkaa: Wyznacz te wartości parametru m dla których wykresy funkcji liniowych f i g są równoległe
| | 1 | |
f(x) = |
| x+3 g(x) = −x + 2m |
| | |m−2| | |
proszę o pomoc!
28 sie 21:15
def: f i g są równoległe wtedy i tylko wtedy kiedy mają ten sam współczynnik kierunkowy
|m−2|=−1
Czyli nigdy nie będą równoległe.
28 sie 21:20
TOmek: a
1*a
2=−1
dla m ∊(−
∞,2)
1=−(−m+2)
1=m−2
m=3 nie należy do przedziału
dla m ∊ <2,
∞)
1=−m+2
m=2−1
m=1 nie należy do przedziału
28 sie 21:27
TOmek: ten zapis a
1*a
2=−1 jest niepotrzebny bo pierw liczyłem prostopadłość...
28 sie 21:28
def: TOmek wiesz, że wielką głupotę napisałeś?
28 sie 21:30
def: jednak nie, myślałem, że m=1 i m=3 takie ci wyszły rozwiązania
tylko po co sobie utrudniać, wystarczy napisać, że nie istnieje rozwiązanie ujemne z wartości
bezwględnej
28 sie 21:31
TOmek: W którym miejscu jest napisana głupota udowodniłem ,ze nie istnieje taka wartosc? Tak, więc
gdzie masz problem?
28 sie 21:33
TOmek: Ty to zrobiłeś wykorzystując definicje wartosci bezwzględnej ,ja zilustrowałem problem tego
zadania za pomocą obliczeń. W obu przypadkach rozumowanie jest prawidłowe,więc nie pisz mi o
głupocie.
28 sie 21:36
def: Toć przeczytaj co dopisałem ...
28 sie 21:36
TOmek: przeczytałem, chodzi mi tylko byś nie nazywał głupotą, inne (poprawne) rozwiązanie zadania.
28 sie 21:37
TOmek: Obaj sie nie zrozumieliśmy, mniejsza z tym..
28 sie 21:41