| dx | ||
∫ | ||
| (x2−1) |
| 1 | 1 | A | B | ||||
= | = | + | = | ||||
| x2 − 1 | (x − 1)(x + 1) | x − 1 | x + 1 |
| A(x + 1) | B(x − 1) | |||
= | + | = | ||
| (x − 1)(x + 1) | (x + 1)(x − 1) |
| x(A + B) + A − B | ||
= | ||
| (x + 1)(x − 1) |
| ⎧ | A + B = 0 | ||
| x(A + B) + A − B = 1 ⇒ | ⎨ | ⇒ | |
| ⎩ | A − B = 1 |
| ⎧ | A = 12 | ||
| ⎨ | |||
| ⎩ | B = − 12 |
| dx | 12 | 12 | 1 | |||||
∫ | = ∫( | − | )dx = | (ln(|x − 1| − ln|x + 1|) | ||||
| x2 − 1 | x − 1 | x + 1 | 2 |
| 1 | x − 1 | |||
= | ln| | | + C | ||
| 2 | x + 1 |
| dx | dx | dx | dx | |||||
∫ | = ∫ | = ∫ | − ∫ | = | ||||
| (x2−1) | (x+1)(x−1) | 2(x−1) | 2(x+1) |
| 1 | dx | 1 | dx | 1 | dt | 1 | du | |||||||||
= | ∫ | − | ∫ | = | ∫ | − | ∫ | = | ||||||||
| 2 | x−1 | 2 | x+1 | 2 | t | 2 | u |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | ln|x−1| − | ln|x+1| + C = | ( ln|x−1| − ln|x+1|) + C | |||
| 2 | 2 | 2 |
Jeszcze raz wielkie dzięki!
| 1 | 1 | ||
= | |||
| x2−1 | (x+1)(x−1) |
Sprawdźmy ile wynosi różnica (x+1) i (x−1)...
(x+1)−(x−1) = 2 − niezależne od x!
Aha! Teraz wystarczy pomyśleć przez co pomnożyć 2, aby otrzymać 1 (licznik) i gotowe.
| 1 | ||
Odpowiedź: | . | |
| 2 |
| 1 | 1 | (x+1)−(x−1) | 1 | 1 | 1 | |||||||
A więc | = | * | = | *( | − | ) | ||||||
| (x+1)(x−1) | 2 | (x−1)(x+1) | 2 | x−1 | x+1 |
Ja zawsze sprawdzam tak jak napisałem
przed przejściem do mechanicznego liczenia układu równań.
| 1 | A | B | |||
= | + | /*(x2 − 1) | |||
| x2 − 1 | x − 1 | x + 1 |
| 1 | ||
x = −1: 1 = −2B ⇒ B = − | ||
| 2 |
| 1 | ||
x = 1: 1 = 2A ⇒ A = | ||
| 2 |