.
gacek: oblicz sume wszystkich liczb naturalnych dwucofrowych podzielnych przez 7
28 sie 17:39
ICSP: a1 = 4
an = 14
r = 7
Ciąg arytmetyczny.
28 sie 17:41
ICSP: a1 = 14 *
28 sie 17:41
ICSP: a1 = 14
an = 98
r = 7
teraz dobrze.
28 sie 17:41
Eta:
14,21,28,......,98
| | an−a1 | |
ciąg arytmetyczny a1=14 r= 7 n= |
| +1 = ... |
| | r | |
28 sie 17:42
gacek: a1=14 a n?
28 sie 17:46
ICSP: chociaż można to zrobić sposobem mojej pani od matematyki.
wypisujesz wszystkie liczby spełniające warunki zadania i na kalkulatorze je dodajesz.
28 sie 17:46
WW10: LoLz ... ICSP metody twojej pani od matmy które wam pokazuje są identyczne jak mojej
nauczycielki −czytaj dość prymitywne jak na matematyka

Tyle, że ona ma tak ze wszystkim co liczymy jak by uważała że tylko ona jest na tyle ogarnięta
aby zrozumieć o co chodzi w tych szybszych prostszych metodach i pokazuje najbardziej toporne
i żmudne. Z Wrocławia do Warszawy przez Szanghaj ...
28 sie 18:02
Gustlik: WW10 Z Wrocławia do Warszawy przez Szanghaj ... To choroba zawodowa nauczycieli matematyki
i fizyki. Coś wiem na ten temat, nie raz krytykowałem te metody na tym forum. Dlatego cały
czas pokazuje metody alternatywne, szybsze od szkolnych, bo na maturze czy sprawdzianie czas
jest cenniejszy od pieniądza.
Wiecie co − przygotowywałem teraz do poprawki gimnazjaliste z II klasy, do nauczenia się miał
m.in. układy równań. Oczywiście w programie gimnazjum są tylko dwie metody: podstawiania i
przeciwnych wspołczynnikow. Ja mu pokazałem wyznacznikową, oficjalnie wycofana nawet z
rozszerzeń w liceum − i wiecie co? To właśnie metoda wyznacznikowa się temu chłopakowi
najbardziej spodobała i najlepiej ją zrozumiał, powiedział mi, że jeżeli w poleceniu zadania
nie będzie wskazanej metody, to będzie rozwiązywał wyznacznikami. Za moich czasow układy
równań pojawiały się w kl. VI i VII podstawówki, a wraz z nimi funkcja liniowa i wszystkie 4
metody rozwiązywamia tych układów: podstawiania, przeciwnych współczynników z dodawaniem i
odejmowaniem stronami, wyznacznikowa i graficzna.
28 sie 18:39