ciąg arytmetyczny
ewan: Lewa strona równania 4+12+20+...+x=484 jest sumą wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego. Rozwiąż
to równanie.
Robiłam na 2 sposoby i za każdym razem mi źle coś wychodzi. ; /
28 sie 15:18
ICSP: a
n = 8n − 4
| | 8n−4 +4 | |
484 = |
| * n ⇔ 4n2 = 484 ⇔ n2 = 121 ⇔ n = 11 |
| | 2 | |
a
11 = 8*11 − 4 = 84
28 sie 15:31
ewan: hmm a skąd się wzięły te równania: (...) ⇔ 4n2 = 484 ⇔ n2 = 121 ⇔ n = 11 ?
28 sie 15:46
ICSP: | | 8n−4 + 4 | |
484 = |
| * n − własność ciągu arytmetycznego (suma wyrazów) |
| | 2 | |
| | 8n−4 + 4 | | 8n | |
484 = |
| * n ⇔ 484 = |
| *n ⇔ 484 = 4n * n ⇔ 484 = 4n2 |
| | 2 | | 2 | |
28 sie 15:48
ewan: ok już rozumiem ,dzięki!
28 sie 15:53