Oblicz wartość liczbową wyrażenia (x^6-y^2)/8 dla x=3p{2} - 1 , y=p{2}+1
przemo: Oblicz wartość liczbową wyrażenia (x6−y2)/8 dla x=3√2−1 , y=√2+1
28 sie 13:11
Eta:
x
6−y
2= (x
3)
2−y
2=(x
3−y)(x
3+y)
wykorzystaj wzór
(a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
a=3
√2 , b= −1
x
3=(3
√2−1)
3=27*2
√2−3*9*2+3*3
√2*1 −1=.....
| x6−y2 | | (x3−y)(x3+y) | |
| = |
| =......... |
| 8 | | 8 | |
dokończ już sam
28 sie 13:46
przemo: dziękuje slicznei
28 sie 13:52
Karuś: (x−√6y)2−(x+√6y)2
20 paź 02:14
Antek: Dlaczego TY
Karus blakasz sie po nocy a nie spisz

Wykorzystaj wzor
a2−b2=(a−b)(a+b) gdzie a=(x−
√6y) i b=(x+
√6y) OK?
20 paź 09:06