funkcja liniowa
kropka: Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkty A i B, gdzie A =(1,6) i B=(−3,−2). Rozwiąż
równanie
f[f(x)]=2x+10
Policzyłam już wzór funkcji f(x)=2x+4
wiem, że symbol [] to <ankie> i np. liczby z przedziału <2;3) to 2, ale nie wiem jak to zrobić
z tą funkcją
28 sie 12:06
ICSP: hmm nie wiem o co chodzi dokładnie
zdaje mi się że o :
f(2x+4) = 2x + 10
wzór funkcji liniowe to : y= ax + b
2x + 10 = a(2x+4) + b
2x + 10 = 2xa + 4a + b
zapisujemy to w postaci układu równań:
2xa = 2x
4a + b = 10
z pierwszego równania odczytujemy że a = 1 i wstawiamy to do drugiego równania
4 + b = 10
b = 6
a = 1
b = 6
y= x + 6
Chociaż pewien nie jestem

Może masz odpowiedzi?
28 sie 12:52
kropka: Niestety nie jest to nawet bliskie odpowiedzi
28 sie 15:13
Eta:
| | yB−yA | |
f(x)= |
| (x−xA)+yA |
| | xB−xA | |
to: f(x)=2x+4
zatem f(2x+4)=2x+10
2(2x+4)+4=2x+10
teraz dokończ .....
odp: x= −1
28 sie 17:31
Albi: Eta mozesz mi powiedziec jak rozpisales/as f[f(x)] ze wyszlo 2(2x+4)+4? jest na to jakis wzor
?
26 lut 22:46