matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miejsca zerowe
majkaa:
Wyznacz miejsca zerowe
x
5
− 4x
3
y=
2−|x|
28 sie 10:57
ICSP:
D: x ∊ R\{−2;2} x
5
− 4x
3
= x
3
(x
2
−4) = x
3
(x−2)(x+2) x
3
(x−2)(x+2) = 0 ⇔ x = 0 v x = 2 v x = −2 Miejsca zerowe : x= 0
28 sie 11:19