Maskara:/: W układzie współżędnych są dane dwa punkty A= (-4,-2) ,B=(5,4)
a) oblicz odległość punktu C=( -1,4)
b) wyznacz równanie symetralnej odcinka AB
c) uzasadnij że jesli m≠0 to punkty A,B oraz punkt D= (-1,m) są wierzchołkami trójkąta.
10 kwi 18:25
Robin:
a) oblicz wzrór prostej przechodzącej przez punkty A i B , wzór masz tutaj 1223,
następnie oblicz odległość punktu od prostej podstawiając do wzoru na tej stronie
1249
b) symetralna odcinka czyli przechodzi w połowie i przecina prostą AB pod kątem prostym:
liczysz współ. środka odcinka AB ze wzoru
Xa+Xb Ya+Yb
( ----------- , ---------- )
2 2
współczynnki kierunkowy ( a1) symetralnej możesz obliczyć ze wzoru a1 *a2 = -1
gdzie a2 to współ, kierunkowy prostej AB.
Następnie obliczasz wzór podstawiając do prostej y=a1x+b współ środka odcinka.
c) tak ponieważ punkt o współ (-1,0) będzie leżeć na prostej AB więc trójkąt nie
powstanie
10 kwi 18:41
aga:
12 gru 22:54