oblicz
pawel: Opisać metodę rozwiązywania równania różniczkowego rzędu pierwszego i zastosować ją do
rozwiązywania następującego równania:
Y−(Y/X)=2X
Zdefiniuj całke ogólna iszczególna równania różniczkowego rzędu pierwszego
25 sie 21:58
pawel: Y−(Y/X)=2X2
25 sie 21:59
Jack:
y−y'=2x2? − wyrażenie zróżniczkowane jest tam, gdzie zaznaczyłem?
25 sie 22:01
pawel: tak mi sie wydaje
25 sie 22:03
Jack:

w takim razie najpierw znajdź całkę ogólną równania jednorodnego, czyli rozwiaż y−y'=0.
Później zastosuj metodę uzmiennienia stałej i znajdź całkę ogólną równania niejednorodnego.
25 sie 22:04
pawel: w ogole nie mam pojecia co to jest i jak to sie robi
25 sie 22:05
Jack:
CORJ: y=y' ⇒ y=Cex (powinieneś wiedzieć jak do tego dojść)
CORN (uzmiennianie stałej)
y'=C'ex+Cex
Teraz podstawiam do wyjśćiowego równania:
Cex−(C'ex+Cex)=2x2
−C'ex=2x2
C'=−2e−xx2 ⇒ C=2e−x(x2+2x+2)+c1
Ostatecznie: y= 2x2+4x+4+C1ex
25 sie 22:18
pawel: dzieki wielkie
25 sie 22:20