oblicz
pawel: Przychód z eksploatacji pewnego urządzenia wynosi R(t)= 15 −0,75 t2 natomiast koszt
eksploatacji wyraża się wzorem k (t)= 0,25 t2−4t+10, gdzie t oznacza czas mierzony w latach,
Z(t) i K(t) wyrazają się w tys zł na rok.
Oblicz zysk osiągnięty nz ekspolatacji tego urządzenia wyznaczając najpierw właściwy okres
eksploatacji urzadzenia
25 sie 21:49
pawel:

?
27 sie 07:16
Gadziu: Zadanie na myślenie. Przychód nie może być mniejszy niż koszty i ujemny. Koszty nie mogą być
także ujemne, mogą być równe zero. więc sobie tak zakładamy. A więc przy kosztach równych zero
wychodzi że czas to 8−2√6 lat lub 8+2√6 lat. Uwzględniamy tą pierwszą wartość, bo przy
drugiej przychód jest ujemny. Więc dla tego okresu przychód jest równy 24√6−51 i tyle wynosi
tez nasz zysk (Z(t)=R(t)−K(t))
27 sie 09:56
Gadziu: Oczywiście tyś, złotych
27 sie 09:57
pawel: a skad Ci sie wziely te liczby pod pierwiastkiem?
27 sie 13:14
pawel: ?
27 sie 21:17
Gadziu: Miejsca zerowe...
28 sie 09:17