oj oj oj ;p
Kici ;): Mam takie durne pytanie xD No ,więc jak mam log
23 i log
416, to która to liczba wymierna,
bo jak dla mnie obie te liczby są wymierne, ale w zad jest, że tylko 1 odp; jest poprawnie

bo jest jeszcze
√2 i
3√2, ale to na pewno odpada, więc zostały mi te 2 liczby i no nie
wiem, o co kaman xD bo z pierwszej wychodzi mi ułamek, a w drugiej liczba całkowita... jej nie
wiem. Ale jestem durna ... jej
25 sie 21:26
Grześ: Jak z pierwszego wychodzi ułamek, to go nam tu zaprezentuj

Jestem go ciekaw
25 sie 21:32
Kici ;): jej poczekaj chyba się mi pokićkało

wychodzi z tego
22, więc p i q nie spełniają
założenia

tak ? ja najpierw myślałam, że to ... dobra nie piszę bo wstyd xD
25 sie 21:44
Kici ;): nie lubię logarytmów, ale staram się cały czas pokonywać tą moją niechęć, więc jak to nie
22, to nie wiem, do czego podnieść 2, żeby 3 wyszła
25 sie 21:47
def: Załóżmy, że liczba log
2 3 jest wymierną, także można ją przedstawić w postaci nieskracalnej
| | p | |
|
| , gdzie NWD(p,q)=1 i p,q ∊N |
| | q | |
2
(p/q)=3
2
p=3
q
Co daje nam sprzeczność, lewa strona parzysta, prawa nie parzysta.
Także liczba log
2 3 jest niewymierna.
25 sie 22:01
Kici ;): a delf jaka liczba wyjdzie z tego logarytmu ? i dziękuję za wytłumaczenie
25 sie 22:09
Kici ;): dobra cofam pytanie xD
25 sie 22:16
def: log2 3= 1,5849625007211561814537389439478..........................
jest to liczba niewymierna...
25 sie 22:16
sushi_ gg6397228:
na logarytmu, to trzeba sie przyjrzec czy nie ma tam jakis trików
loga b= loga ac = c* loga a = c
25 sie 23:23