pomocy
ania: W trójkącie ABC prowadzimy środkową CD. Udowodnij, że jeśli |CD| > 1/2|AB| to miara kąta przy
wierzchołku C jest mniejsza od 90 stopni.
25 sie 19:15
Eta:

|∡<C|= β +δ
naprzeciw najdłuższego boku leży kąt o największej mierze
w ΔADC: jeżeli |CD|> |AD| ⇒ α > β
w ΔDBC: jeżeli |CD|> |DB| ⇒ γ > δ
dodając te nierówności stronami otrzymujemy:
2|CD| > |AD|+ |DB| ⇒ α + γ> β+δ
2|CD |> |AB| ⇒ α+γ> |∡<C|
| | 1 | |
|CD| > |
| |AB} ⇒α+γ+|∡<C|> 2 |∡<C| i α+β+|∡C|= 180o |
| | 2 | |
to: 180
o > 2|∡C| /:2
|∡C|< 90
o
c.n.u
25 sie 21:05
ania: dzięki
25 sie 21:42
Teothor: |∡<C|= β +δ
naprzeciw najdłuższego boku leży kąt o największej mierze
w ΔADC: jeżeli |CD|> |AD| ⇒ α > β
w ΔDBC: jeżeli |CD|> |DB| ⇒ γ > δ
dodając te nierówności stronami otrzymujemy:
2|CD| > |AD|+ |DB| ⇒ α + γ> β+δ
2|CD |> |AB| ⇒ α+γ> |∡<C|
1
|CD| >
|AB} ⇒α+γ+|∡<C|> 2 |∡<C| i α+γ+|∡C|= 180o
2
to: 180o > 2|∡C| /:2
|∡C|< 90o
c.n.u
mały błąd . zamiast β ma byc γ
25 mar 20:57
niewiem: jak dokładnie postępujecie w momencie gdzy dzielicie nierówność przez 2?, tzn nie wiem skąd się
bierze α+γ+|C|> 2|C|
4 maj 01:32