Wątpienie odpowiedzi z granicy funkcji.
doniu: Nieporozumienie takiej odpowiedzi z wyniku między "1/8" a "−1/8".
Podam przykład:
| | 1−√1−x | | (1−√1−x)(1+√1−x) | |
lim(x−>0) |
| = limx−>0 |
| = lim(x−>0) |
| | sin4x | | sin4x(1+√1−x) | |
| | −x | | 1 | |
|
| = lim(x−>0) − |
| = −1/8. |
| | 4x sin4x (1+√1−x) | | 4(1+√1−x) | |
A odpowiedzi z Wolframalpha pokazuje, że wyszło z wynik
1/8. Możecie mi wytłumaczyć czym
się różnią?
25 sie 18:50
Trivial:
(1−
√1−x)(1+
√1−x) = x.
i literówka jest w drugiej linijce → pojawiający się x w mianowniku.
25 sie 19:02
Trivial: I nagle pojawia się też 4 w mianowniku...
25 sie 19:02
doniu: Trivial, dziękuję za radę. Zapomniałem dawać nawias przy 1−x i dlatego, że wcześniej nie
zmieniłem znaki "−" na "+", czyli (....)(....)= 1−(1−x)= x.
25 sie 19:11