Sławek: Wykaż, że jeżeli kąty trójkąta spełniają warunek
sinγ =2cosα sinβ, to trójkąt jest równoramienny.
25 sie 18:12
rumpek:
Twierdzenie sinusów i cosinusów i zadanko rozwiązane
25 sie 18:13
rumpek: Zaraz się za nie biorę
25 sie 18:16
Sławek:
oki
25 sie 18:17
losek:
α + β + γ = 180o, γ = 180o − (α + β), sinγ = sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
sinαcosβ + sinβcosα = 2sinβcosα
sinαcosβ − sinβcosα = 0
sin(α − β) = 0
α − β = 0o
α = β
25 sie 18:18
Godzio:
Chyba to jest wystarczający dowód, aczkolwiek mogę się mylić
sinγ = sin(α + β) = sinαcosβ + cosαsinβ = 2cosαsinβ
sinαcosβ − cosαsinβ = 0
sin(α − β) = 0 ⇒ α − β = 0 ⇒ α = β
25 sie 18:20
rumpek:

Tak jak pisałem wyżej z tw. sinusów:
1
o
a = 2R * sinα / : 2R
2
o
b = 2R * sinβ / : 2R
3
o
c = 2R * sinγ / : 2R
Twierdzenie cosiunusów (wystarczy jak wyznaczymy tylko kąt cosα − więc do roboty)
a
2 = b
2 + c
2 − 2bccosα
2bccosα = b
2 + c
2 − a
2 / : bc
| | b2 + c2 − a2 | |
2cosα = |
| (dwójki nie usuwam bo będę wykorzystywał tezę i będzie łatwiej) |
| | bc | |
Więc masz tam podane:
sinγ = 2cosαsinβ
Podstawiamy:
| c | | b2 + c2 − a2 | | b | |
| = |
| * |
| / * 2R |
| 2R | | bc | | 2R | |
| | b2 + c2 − a2 | |
c = |
| * b / : b |
| | bc | |
| c | | b2 + c2 − a2 | |
| = |
| / * bc |
| b | | bc | |
c
2 = b
2 + c
2 − a
2
c
2 − c
2 = b
2 − a
2
b
2 = a
2 ⇒ b = a
c.n.u.
Kiedyś się nauczyłem tej metody i tak ją wykorzystuje

wiem, że można łatwiej tak jak
Godzio czy
losek
25 sie 18:30
Sławek:
chyba tak , bo w trójkącie równoramiennym kąty przy podstawie są sobie równe.
25 sie 18:30