.
genko: W szufladzie znajduje sie 5 dlugopisow i jedno pioro.
a) Losujemy dwa przedmioty. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania piora?
b) Losujemy trzy przedmioty. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania piora?
Wydaje mi sie ze w a) moc omegi to 6 po 2 a w b) 6 po 3 ale nie wiem jak obliczyc moc zdarzenia
sprzyjajacego.
25 sie 16:45
xXx: up
25 sie 17:49
xXx: tez bym sie chetnie dowiedzial jak to zrobic, nienawidze kombinatoryki
25 sie 17:49
rumpek: Masz odpowiedź do tego?
25 sie 17:54
25 sie 17:54
rumpek: losek zrobiłem tak samo
25 sie 17:54
TOmek: Ω=C
52
a) robimy za pomocą drzewka:
więc:
tak to widzę, ale nie jestem pewien
25 sie 17:58
TOmek: | | 1 | |
to do góry moje jest źle. Na kartce |
| mi wyszło : > |
| | 3 | |
25 sie 18:00
rumpek:
TOmek drzewka są do bani
25 sie 18:01
TOmek:

| 1 | | 5 | | 5 | | 1 | |
| * |
| + |
| * |
| = 1/3 |
| 6 | | 5 | | 6 | | 5 | |
P−pióro
D−długopis
Jaki jest prawidłowy wynik?
25 sie 18:05
TOmek: drzewka są okej, ale tylko w mało liczebnych zadaniach..

Ja korzystam ze wszystkiego, bo w
prawdopobienstwie nic nie jest pewne... straszny dział.
25 sie 18:06
rumpek: Ja idę za radą
Gustlika i liczę za pomocą kombinacji, wariacji, permutacji, reguły
mnożenia i na razie się zarypiście liczy prawdopodobieństwo

Prawidlowego wyniku nie
znam − nie chciało mi się liczyć, zapisałem tylko to co loska − zawsze tak robię, bo na "oko"
ładnie wygląda
25 sie 18:08
rumpek:
| | 6! | | 4! * 5 * 6 | | 30 | |
= |
| = |
| = |
| = 15 |
| | 2! * (6 − 2)! | | 2! * 4! | | 2 | |
| | 5! | | 4! * 5 | |
= |
| = |
| = 5 |
| | 1! * (5 − 1)! | | 1 * 4! | |
Znacznie szybciej się liczy niż krzakami
25 sie 18:15
losek:
| | | | 6*2 | | | | 5 | |
a jeszcze szybciej bez silni: | = |
| , | = |
| |
| | | 1*2 | | | 1 | |
25 sie 18:20
TOmek: najwazniejsze ,ze wynik dobry
25 sie 18:22
losek:
Zawsze można rozwiązywać naokoło świata, ważne, żeby wynik był dobry − prawda?
25 sie 18:23
rumpek: true
25 sie 18:24