matematykaszkolna.pl
pomóżcie ania: W trójkącie ABC ze środka każdego boku prowadzimy odcinki prostopadłe do dwóch boków. Wykaż że: a) Odcinki te przecinają się parami na wysokościach trójkąta ABC b) Odcinki poprowadzone do tego samego boku mają równe długości i długość każdego z nich równa się połowie długości odpowiedniej wysokości trójkąta Bardzo proszę chociaż o rysunek.
25 sie 14:33
ania: proszę o pomoc
25 sie 17:24
TPB: Twardy orzech do zgryzienia emotka
25 sie 18:14
ania: a dałbyś radę to chociaż narysować?
25 sie 19:08
orzech: rysunek
25 sie 19:37
ania: dzięki za rysunek
25 sie 19:44
ania: czy można to rozpisać i udowodnić matematycznie?
25 sie 20:05
TPB: Można to udowodnić, ale pytanie brzmi jak. Wczoraj już kombinowałem, dzisiaj planowałem się przymierzać, ale zrezygnowałem. Będzie weekend, będę robił. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. A tymczasem odświeżam, jest południe, to rozkminiacze geometrii pewnie jacyś się na forum znajdą i mam nadzieję, że zainteresują. a jak nie, to ja powalczę, ale jutro. Dzisiaj muszę już kończyć z matmąemotka
26 sie 13:20
roman: to jest z matmy pp czy pr
26 sie 13:46
ania: poziom podstawowy
26 sie 13:47
roman: nie wiem czy to może się na coś przydać ale ja bym tak próbował .... http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Cevy
26 sie 13:55
Zofia: rysunek Warto zauważyć, że środki boków trójkąta: X, Y i Z są wierzchołkami trójkątów przystających: AXZ, XBY, ZYC i XYZ. Ortocentra trzech pierwszych trójkątów przecinają się w punktach: K, L, M. Trzeba wykazać, że te ortocentra leżą na wysokościach trójkąta ABC, który jest podobny do tych trzech trójkątów (AXZ, XBY, ZYC) w skali 2:1.
26 sie 13:55
roman: można i tak .... emotka
26 sie 13:56
Vax: rysuneka) D,E są odpowiednio środkami boków AC i BC, skąd wynika, że AB || DE, trójkąty ABC i DEC są podobne, czyli wysokość CF w trójkącie ABC pokrywa się z wysokością CP w trójkącie DEC, więc aby pokazać, że DY , EX , CF przecinają się w jednym punkcie wystarczy pokazać, że DY , EX , CP przecinają się w 1 punkcie, co jest równoważne pokazaniu, że wysokości w dowolnym trójkącie przecinają się w jednym punkcie. Teraz z 2 rysunku widzimy, że z wierzchołka F widać AB pod tym samym kątem co z wierzchołka E, skąd na czworokącie ABEF da się opisać okrąg, niech to będzie okrąg o1, analogicznie na BCFD da się opisać okrąg o2 oraz na CADE da się opisać okrąg o3. Zauważmy teraz, że oś potęgową okręgów o1 i o2 wyznacza wysokość BF, podobnie osie potęgowe o2, o3 oraz o1 , o3 wyznaczają pozostałe wysokości. Osie potęgowe 3 okręgów których środki nie są współliniowe są współpękowe, cnd. Analogicznie dowodzimy, że pozostałe odcinki przecinają się na pozostałych wysokościach.
 1 
b) Wynika to bezpośrednio z tego, że AB || DE, to, że |DS| =

|CF| wynika bezpośrednio z
 2 
 |AD| 1 
podobieństwa trójkątów ASD i AFC, które są podobne w skali k =

=

,
 |AC| 2 
podobnie z pozostałymi bokami.
18 wrz 18:06