planimetria
rafał:

Mam takie zadanie:
"Znajdź długość r koła wpisanego w romb o polu S i kącie ostrym α".
To moje pierwsze pytanie − czy średnica koła jest wysokością? Jeżeli tak to czy ktoś mógłby
stworzyć rysunek przedstawiający? Z góry dziękuje

Oblicze to na razie w taki sposób:
P = a
2*sinα
S = a
2*sinα / : sinα
Te niebieskie kreski − to promienie r
Obliczę teraz pole wykorzystując:
Jest takich trójkątów prostokątnych cztery.
| ar | | ar | | ar | | ar | | 4ar | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = 2ar |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a
2sinα = 2ar / : 2a
Można też to zrobić z podobieństwa trójkątów jednak zależy mi na tym czy to jest dobrze
zrobione? I tym pierwszym pytaniu.
25 sie 13:45
sushi_ gg6397228:
wykorzystaj dwa wzory na pole rombu
25 sie 13:49
rafał: Ale ja prosiłem abyś to sprawdził i odpowiedział na pytanie zadane przeze mnie na poczatku
25 sie 13:56
sushi_ gg6397228:
przeciez widac, ze wysokosc czworokata, co jest opisany na okregu=== 2 *r
25 sie 14:07