Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A▯B.
Aleksandra: Zad.1 Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia:
A − na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B − suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A▯B.
Wszystko mam do pewnego momentu którego nie mogę dalej przezwyciężyć swoją małą główką:
P (A ∪ B) = P (A) + P (B) − P (A ∩ B) =
gdy wyszło mi że:
P (A) =
14
P (B) =
512
Wie może ktoś olśniony jak to obliczyć i poprawnie po podstawiać?