Geometria, udowodnij
TPB: Dany jest trójkąt ostrokątny ABC. Obrano punkty D,E,F odpowiednio na bokach BC, CA i AB w ten
sposób, że ∡ADB jest prosty oraz ∡EDA=∡FDA. Udowodnij, że AD, BE i CF przecinają się w jednym
punkcie.
Wydaje mi się, że te odcinki AD,BE i CF są wysokościami trójkąta ABC. W takim razie zadanie
sprowadza się do pokazania, że trójkąty BCF oraz KDC (gdzie K to punkt przecięcia CF z AD) są
podobne. Analogicznie dowodzimy dla drugiej pary trójkątów. Kiedy uzyskami, że są podobne, to
możemy wywnioskować, że podane odcinki są wysokościami zatem przecinają się w jednym punkcie.
Ale nic, a nic nie potrafię udowodnić tego podobieństwa.
Proszę o rozwiązanie albo porządne wskazówki. No chyba, że rozwiązanie idzie jakoś inaczej, a
moje przeczucie jest błędne.
25 sie 12:10
Trivial:

Nie są wysokościami, bo możesz dowolnie wybrać punkt E, a linie i tak się przetną.

Przynajmniej na rysunku. Myślę nad dowodem.
25 sie 13:01
TPB: Racja! Kurcze a ja tyle błądziłem
25 sie 13:06
Trivial: Może wyjść z twierdzenia Cevy, o którym sam pisałeś?
25 sie 13:08
TPB: Z pewnością tak. Zadanie jest również podobne do tego od Vaxa. też trzeba wykazać, ze
przecinają się w jednym punkcie. A do tego pomocne jest tw. Cevy
25 sie 13:12
Godzio:
Tak myślę, nie dało by się pokazać, że FC i EB są dwusiecznymi kątów DFE i DEF ?
25 sie 13:18
TPB: Też miałem taki pomysł, ale jednak porzuciłem to, bo nic mi z tego nie wyszło. Nie wiem może
wam się uda, bo mnie zadanie ciut przerasta, albo humor dzisiejszy nie pomaga mi w
rozwiązywaniu geometrii
25 sie 13:23
Trivial: Udowodniłem.

Korzystając z twierdzenia Cevy, twierdzenia sinusów i prostych własności kątów.
25 sie 13:29
TPB: Gratuluję

Pochwal się, proszę
25 sie 13:33
Trivial:

Twierdzenie Cevy (odwrotne również OK):
| | AF | | BD | | CE | |
Teza: |
| * |
| * |
| = 1 |
| | AE | | BF | | CD | |
Najpierw zauważamy, że kąty β na rysunku są takie same.
Teraz stosujemy 4 razy twierdzenie sinusów:
| BD | | BF | | BD | | sinγ | |
| = |
| → |
| = |
| |
| sinγ | | sinβ | | BF | | sinβ | |
| CD | | CE | | CE | | sinβ | |
| = |
| → |
| = |
| |
| sinδ | | sinβ | | CD | | sinδ | |
| AF | | h | | hsinα | |
| = |
| → AF = |
| |
| sinα | | sin(180o−γ) | | sinγ | |
| AE | | h | | hsinα | |
| = |
| → AE = |
| |
| sinα | | sin(180o−δ) | | sinδ | |
| AF | | BD | | CE | | sinδ | | sinγ | | sinβ | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = 1 − O.K.  |
| AE | | BF | | CD | | sinγ | | sinβ | | sinδ | |
25 sie 13:43
TPB: Elegancko
25 sie 13:46