matematykaszkolna.pl
Geometria, udowodnij TPB: Dany jest trójkąt ostrokątny ABC. Obrano punkty D,E,F odpowiednio na bokach BC, CA i AB w ten sposób, że ∡ADB jest prosty oraz ∡EDA=∡FDA. Udowodnij, że AD, BE i CF przecinają się w jednym punkcie. Wydaje mi się, że te odcinki AD,BE i CF są wysokościami trójkąta ABC. W takim razie zadanie sprowadza się do pokazania, że trójkąty BCF oraz KDC (gdzie K to punkt przecięcia CF z AD) są podobne. Analogicznie dowodzimy dla drugiej pary trójkątów. Kiedy uzyskami, że są podobne, to możemy wywnioskować, że podane odcinki są wysokościami zatem przecinają się w jednym punkcie. Ale nic, a nic nie potrafię udowodnić tego podobieństwa. Proszę o rozwiązanie albo porządne wskazówki. No chyba, że rozwiązanie idzie jakoś inaczej, a moje przeczucie jest błędne.
25 sie 12:10
Trivial: rysunek Nie są wysokościami, bo możesz dowolnie wybrać punkt E, a linie i tak się przetną. emotka Przynajmniej na rysunku. Myślę nad dowodem.
25 sie 13:01
TPB: Racja! Kurcze a ja tyle błądziłem emotka
25 sie 13:06
Trivial: Może wyjść z twierdzenia Cevy, o którym sam pisałeś?
25 sie 13:08
TPB: Z pewnością tak. Zadanie jest również podobne do tego od Vaxa. też trzeba wykazać, ze przecinają się w jednym punkcie. A do tego pomocne jest tw. Cevy emotka
25 sie 13:12
Godzio: Tak myślę, nie dało by się pokazać, że FC i EB są dwusiecznymi kątów DFE i DEF ?
25 sie 13:18
TPB: Też miałem taki pomysł, ale jednak porzuciłem to, bo nic mi z tego nie wyszło. Nie wiem może wam się uda, bo mnie zadanie ciut przerasta, albo humor dzisiejszy nie pomaga mi w rozwiązywaniu geometrii emotka
25 sie 13:23
Trivial: Udowodniłem. emotka Korzystając z twierdzenia Cevy, twierdzenia sinusów i prostych własności kątów.
25 sie 13:29
TPB: Gratuluję emotka Pochwal się, proszę
25 sie 13:33
Trivial: rysunek Twierdzenie Cevy (odwrotne również OK):
 AF BD CE 
Teza:

*

*

= 1
 AE BF CD 
Najpierw zauważamy, że kąty β na rysunku są takie same. Teraz stosujemy 4 razy twierdzenie sinusów:
BD BF BD sinγ 

=

=

sinγ sinβ BF sinβ 
CD CE CE sinβ 

=

=

sinδ sinβ CD sinδ 
AF h hsinα 

=

→ AF =

sinα sin(180o−γ) sinγ