Sławek:
Przez punkt P(2,4) przechodzą dwie różne proste, z których każda ma dokładnie jeden punkt
wspólny z parabolą y=x2. Napisz równania tych prostych.
25 sie 12:01
xXx: Równanie dowolnej prostej przechodzącej przez punkt P:
y=ax+b ⇒ 4=2a+b ⇒ b=4−2a
Aby prosta ta miała jeden punkt wspólny z parabolą y=x2 musi zachodzić równość x2=ax+b
Wstawiam b do równania i otrzymuję:
−x2+ax−2a+4=0
Ponadto musi zostać spełniony warunek: Δ=0
Liczymy:
Δ=a2+4(4−2a)=a2−8a+16=0 ⇔ a=4
Szukana prosta ma równanie: y=4x−4
natomiast druga z nich będzie miała postać x=2
25 sie 12:24
Sławek:
a jak to formalnie zapisać − chodzi o druga prostą?
25 sie 18:09