Sławek:
Z talii liczącej 52 karty wyciągnięto jedna kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to
figura (as, król, dama, walet) lub karta czerwona?
25 sie 11:53
Eta:
w takiej talii masz 16 figur i 26 kart czerwonych( wśród nich jest 8 figur
zatem 26+16−8=34 takich kart
25 sie 12:00
TPB: Policz moc omegi, wyjdzie 52. Zadanie tak naprawde sprowadza się do policzenia ile jest figur w
talii lub kart czerwonych.
Figur jest 4*4 = 16
Kart czerwonych 2*13 = 26
Dodajemy, wychodzi 42
Ale musimy odjąć to co się powtórzyło (dwa razy dodaliśmy figury czerwone)
Zatem moc A jest równa 42−8 = 34
25 sie 12:01
bart: | | 16 | |
figur w talii jest 16 a wiec |
| |
| | 52 | |
lecz nie mozemy brac pod uwage czerwonych figur, bo wtedy bysmy liczyli je podwojnie (jest ich
osiem)
| | 16 | | 1 | | 8 | | 34 | | 17 | |
P(A)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 52 | | 2 | | 52 | | 52 | | 26 | |
25 sie 12:04
bart: musze sie nauczyc szybciej pisac
25 sie 12:05