matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójmian
Sławek:
f(2)
Trójmian f(x) = ax
2
+ bx + c ma pierwiastki: −1 i 3. Oblicz
f(1)
25 sie 11:11
Eta:
f(x)=a(x−3)(x+1) f(2)=a*(2−3)(2+1)=−3a f(1)=a(1−3)(1+1)= −4a
f(2)
−3a
3
=
=
f(1)
−4a
4
25 sie 11:26