matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność
Sławek:
Rozwiąż nierówność
x
2
+ 4
> 4
x
25 sie 11:10
oax:
x≠0
x
2
+4
− 4 > 0
x
x
2
+4
4x
−
> 0
x
x
x
2
− 4x + 4
> 0
x
L(x)=x
2
− 4x + 4 Δ=16−16=0
b
4
x
0
=−
⇒
=2
2a
2
x∊(2,
∞
) Chyba tak powinno być
.
25 sie 11:14
Eta:
zał. x≠0
x
2
−4x+4
>0
x
x(x−2)
2
>0<=> x€(0,
∞
) \ {2}
25 sie 11:43
Sławek:
@ Eta: dzięki
25 sie 11:51