Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A▯B.
Aleksandra: Jak to obliczyć:
P (A ∪ B) = P (A) + P (B) − P (A ∩ B) =
gdy:
P (A) =
14
P (B) =
512
Wie może ktoś olśniony jak to obliczyć i poprawnie po podstawiać?
25 sie 01:14
sushi_ gg6397228:
brakuje jeszcze tekstu do zadania, tam za pewne jest ukryta bardzo pomocna informacja do
rozwiazania tego zadania
25 sie 09:18
pomagacz:
| | 1 | | 5 | | 3 | | 5 | | 8 | |
P(A) + P(B) = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
P(A) + P(B) > 1
prawdopodobieństwa są zbieżne (nachodzą na siebie) ⇒ P(A ∩ B) istnieje
P(A) + P(B) ≤ 1
prawdopodobieństwa nie są zbieżne (nie nachodzą na siebie) ⇒ P(A ∩ B) nie istnieje
25 sie 09:42
pomagacz:
sushi pewnie chodzi o niezależność prawdopodobieństwa
25 sie 09:44
xXx:

pomagacz to co napisałeś to jest bzdura
wg ciebie jeśli P(A) + P(B) ≤ 1 to P(A∩B) nie istnieje
a co powiesz o takiej sytuacji jak na rysunku?
25 sie 12:31
Aleksandra: MOI KOCHANI!
TEKST ZADANIA:
Zad.1 Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia: A − na każdej kostce
wypadła nieparzysta liczba oczek, B − suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A▯B.
25 sie 12:36
roman: @@ Pomagacz
możesz mi coś wytłumaczyć mianowicie
P(A)+P(B)>1
| | 8 | |
przecież sam obliczyłeś że jest to |
| a to chyba < 1 |
| | 12 | |
25 sie 13:08
roman: dobra ja bym zrobił tak
Ω= 36
P(A)= {1,3,5}
P(B)= 1+3+5=9 >8
nie wiem czy db to zrobiłem [ zacząłem ]
mógłby mnie ktoś sprawdzić >?
25 sie 13:22
roman: up
25 sie 14:34
sławek:
Jakieś durnoty wypisuje tu roman, przecież prawdopodobieństwo jest liczbą
należącą do przedziału <0, 1>
25 sie 14:44
roman: to też mówię że by mnie ktoś poprawił ,,,
25 sie 14:48
sławek:
Nie znając wartości P(A∩B) nie można obliczyć P(A∪B).
|Ω| = 36
| | 9 | |
A − na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek, P(A) = |
| |
| | 36 | |
| | 15 | |
B − suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8, P(B) = |
| |
| | 36 | |
A∩B − na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek
i suma wyrzuconych oczek
| | 3 | |
jest nie mniejsza niż 8, A∩B = {(3, 5), (5, 3), (5, 5)}, P(A∩B) = |
| |
| | 36 | |
| | 9 | | 15 | | 3 | | 21 | | 7 | |
P(A∪B) = |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 12 | |
25 sie 14:53