Treść Wyznacz największa i najmniejsza wartość funkcji f(x)= -x^{2}-2x 2 w przedziale <-2
makrela: Treść
Wyznacz największa i najmniejsza wartość funkcji f(x)= -x2-2x+2
w przedziale <-2;0>
najmniejsza jest 0 - 2 a największa dla -2 - -2 ?
Jeśli popełniłem błąd proszę oprócz wyniku wyjaśnić jak to zrobiliście .
Pozdrawiam
4 mar 22:12
Mickej: zle bo nie sprawdziłeś\aś czy wieszchołek należy do przedziału a należy i dla wierzchołka
jest maks czyli 3
4 mar 22:15
makrela: skąd wzięło Ci się 3 ?
4 mar 22:17
Mickej: p=-b\2a
p=-1
f(-1)=3 wiesz już

?
4 mar 22:20
makrela: ok kumam dzięki

pozdrawiam
p.s
można by działy porobić na forum lub postawić je na smf/mybb/punbb
4 mar 22:25
makrela: mam teraz tylko pytanie jeśli przedział byłby od <-3;+∞)
to dlaczego funkcja nie osiąga najmniejszej wartości >
4 mar 22:37
Mickej: zależy od wyróżnika czyli od tego naszego a jeżeli a>0 to wtedy funkcja osiąga min a
jeslia<0 to funkcja osiąga max
4 mar 22:39
makrela: nie za bardzo kumam

w tamtym przykładzie a też było ujemne ale jest wartość najw i najm , a tu nie ?
4 mar 22:43
makrela: ?
4 mar 23:02
SZAMPON: Aby znaleźć minimum oraz maksimum funkcji w danym przedziale <a, b>:
* znajdujemy trzy wartości y: f(a), f(b), q
* obliczamy p. Jeżeli wartość p nie należy do przedziału <a,b> - oznacza to, że
wierzchołek jest poza podanym przedziałem, odrzucamy go (ignorujemy wartość q)
* największą z uzyskanych wartości f(a), f(b) oraz (jeśli nie odrzuciliśmy) q
przyporządkujemy maksimum, a najmniejszą - minimum.
4 mar 23:26
makrela: kurcze ale nigdzie nie ma mowy o q
4 mar 23:43
Bogdan:
Do makreli i pozostałych.
Makrelo, masz rację. W tym zadaniu nie ma mowy o q i nie powinno jej być, bo
liczby p, q są współrzędnymi wektora przesunięcia paraboli, a te nie są potrzebne
do wyznaczenia najmniejszej oraz największej wartości wartości funkcji kwadratowej
w określonym przedziale <a, b>.
Potrzebna nam jest natomiast informacja o położeniu wierzchołka paraboli W(xw, yw).
Jeśli xw € <a, b> to obliczamy yw = f(xw), w przeciwnym wypadku nie obliczamy
f(xw). Wyznaczamy również f(a) oraz f(b).
Nie ma znaczenia fakt, że liczby xw, yw oblicza się w taki sam sposób jak p, q.
Natomiast ma znaczenie fakt, czy mowa jest o wierzchołku paraboli, jak w tym
zadaniu, czy też o wektorze przesunięcia paraboli z punktu O(0, 0) do
punktu W(xw, yw).
5 mar 10:52