oblicz
pawel: Dla krzywych popytu Ck(x)=−5x+6 i podaży Cp(x)=x2. Wyznacz cenę równowagi i wspólna wielkośc
podazy w równowadze. Oblicz i zinterpretuj nadwyzki konsumenta i producenta
23 sie 23:11
sushi_ gg6397228:
Ck(x)= Cp(x) −−> rozwiazujesz równanie kwadratowe
24 sie 09:01
pawel: wyszło mi x
1= −2 x
2=−3 i dalej nie wiem
24 sie 22:13
sushi_ gg6397228:
dla x=−2 Ck(−2)= 16 ≠ Cp(−2)=4
liczymy jeszcze raz
24 sie 22:24
pawel: x1= 1 x2=−6
24 sie 22:35
sushi_ gg6397228:
to teraz pomysl, co oznacza x i wybierz dobra wartosc tego
24 sie 22:47
pawel: wydaje mi sie ze jest to cena rownowagi. Teraz podstawic pod Cp 1?
25 sie 17:29
sushi_ gg6397228:
chodziło, ze JEST TO WARTOŚĆ DODATNIA
jak podstawisz x=1 to wyniki musza byc takie same i wyjdzie ....
25 sie 22:23
pawel: a jak obliczyc nadwyzki konsumenta i producenta?
25 sie 22:41
sushi_ gg6397228:
to sie robi rysunki obu krzywych, a potem zaznacza odpowiednie obszary miedzy tymi krzywymi
25 sie 22:45
pawel: a nie liczy sie calka?
27 sie 21:23
xXx:

1 1
∫ −5x+6 dx − ∫ x
2 dx
0 0
28 sie 18:31
pawel: i to juz nkoniec zadania?
28 sie 20:58