oblicz
pawel: Przychód z eksploatacji pewnego urządzenia wynosi R(t)=−t2 + 2t + 40 tys zł na rok gdzie t
oznacza czas eksploatacji mierzony w latach. koszty związane z eksploatacją urządzenia
wyrazają sie wzorem K(t)= t2−4t + 32 tys zl na rok. Obliczyc łączny zysk osiągnięty z
eksploatacji tego urządzenia. Wyliczaj wpier sensowny okres eksploatacji. Opisz wykorzystywany
algorytm
23 sie 23:02
Basia:
sensowny jest chyba tak długo jak długo K(t) < R(t)
rozwiąż sobie nierówność kwadratową
wyznacz największe tmax∊N, spełniające tę nierówność i policz
i=1∑tmax[ R(ti) − K(ti) ]
tak mi się przynajmniej wydaje
23 sie 23:25
pawel: nie wiem jak wyznaczyc t max

/
23 sie 23:33
Basia:
chyba umiesz rozwiązywać nierówności kwadratowe
t2 − 4t + 32 ≤ −t2 + 2t + 40
2t2 − 6t − 8 ≤ 0 /:2
t2 − 3t − 4 ≤0
wyznaczasz zbiór rozwiązań (Δ, pierwiastki, parabola itd)
i wybierasz z niego największą liczbę naturalną (jest nią 4, chyba, bo w pamięci liczyłam)
23 sie 23:40
pawel: Potem trzeba odjać R(t) − K(t) z podstawioną 4 jako t? to chyba bedzie ten zysk?
24 sie 22:00
pawel:
27 sie 21:23