funkcja kwadratowa
pomozecie: funkcja f(x)=−x2+10x jest funkcja kwadratowa. wykres tej funkcji to parabola skierowana
ramionami do dolu. oznacza to ze najwieksza wartosc ta funkcja przyjmuje w wierzcholku.
obliczam pierwsza wspolrzedna xw wierzcholka.
xw=−b/2a ale dlaczego akurat tak a nie q?
23 sie 22:24
Jack:
punkt (wierzchołek paraboli) ma współrzędne (p,q) − skoro więc chcesz wartość największą to
powinnaś policzyć q, jeśli tylko argument dla którego będzie osiągnięta największa wartość to
p.
23 sie 22:26
Basia:
może pytanie brzmiało tak: dla jakiego argumentu (albo krótko: kiedy) funkcja przyjmuje
wartość największą ? wtedy odpowiedzią jest p = x
w =
−b2a
jeżeli polecono
znaleźć wartość największą to odpowiedzią jest q
| | −Δ | |
q = |
| ale również q = f(p) = f(xw) |
| | 4a | |
no to może dlatego, żeby nie liczyć Δ
23 sie 22:28