matematykaszkolna.pl
logika zrozpaczona: mieszkaniec miasta przebywa 1 z 3 mostów: A, B i C w drodze z pracy do domu, przebywa most A z prawdopodobienstwiem 1/3, most B z prawdopodobienstwem 1/6 i C z prawdopodobienstwem 1/2. Dociera do domy przed 18 75%, 60% i 80%... Oblicz prawdopodobieństwo, że mieszkaniec przejdzie mostem A. Pomocy bardzo proszę... jak to obliczyć
23 sie 22:14
zrozpaczona: i obliczyć jeszcze należy prawdopodobieństwo, że przejdzie mostem B i C... jak się za to zabrać? jakieś pomysły? proszę bardzo proszę o pomocemotka
23 sie 22:15
Basia: Przepisz porządnie treść. Szczególnie przedostatnie zdanie, bo nie tylko z logiką nie ma nic wspólnego, ze zdrowym rozsądkiem też nie, jest po prostu bez sensu.
23 sie 22:19
zrozpaczona: przepraszam ale mam książkę w języku angielskim, postaram się bardziej to zadanie przełożyć na język polski: mieszkaniec miasta przebywa 1 z 3 mostów: A, B i C w drodze z pracy do domu, przebywa most A z prawdopodobienstwiem 1/3, most B z prawdopodobienstwem 1/6 i C z prawdopodobienstwem 1/2. Dociera do domy przed 18 w 75%, 60% i 80% przypadków przebywając odpowiednio mosty A, B i C. Jeżeli dotarł do domu przed 18, to oblicz prawdopodobieństwo że przebył most A. Ustal także prawdopodobieństwo dla mostów B i C. Uzasadnij swoja odpowiedź za pomocą szczegółowych obliczeń. ale się zdenerwowałam tym zadaniememotka przepraszam
23 sie 22:27
zrozpaczona: proszę o pomoc chociaż by na naprowadzenie z jakiego wzoru mam skorzystać, bedę bardzo wdzięczna
23 sie 22:28
Basia: D − wrócił przed 18 P(D/A) = 0,75 = 34 P(D/B) = 0,6 = 35 P(D/C) = 0,8 = 45 P(A) = 13 P(B) = 16 P(C) = 12 a policzyć trzeba
 P(A∩D) 
P(A/D) =

P(D) 
P(D) liczysz z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite P(D) = P(D/A)*P(A) + P(D/B)*P(B) + P(D/C)*P(C) P(A∩D) liczysz tak
 P(D∩A) P(A∩D) 
P(D/A) =

=

P(A) P(A) 
podstawiasz i wyliczasz
23 sie 22:39
zrozpaczona: dziękuję bardzo
23 sie 23:07