logika
zrozpaczona: mieszkaniec miasta przebywa 1 z 3 mostów: A, B i C w drodze z pracy do domu, przebywa most A z
prawdopodobienstwiem 1/3, most B z prawdopodobienstwem 1/6 i C z prawdopodobienstwem 1/2.
Dociera do domy przed 18 75%, 60% i 80%... Oblicz prawdopodobieństwo, że mieszkaniec przejdzie
mostem A.
Pomocy bardzo proszę... jak to obliczyć
23 sie 22:14
zrozpaczona: i obliczyć jeszcze należy prawdopodobieństwo, że przejdzie mostem B i C... jak się za to
zabrać? jakieś pomysły? proszę bardzo proszę o pomoc
23 sie 22:15
Basia:
Przepisz porządnie treść. Szczególnie przedostatnie zdanie, bo nie tylko z logiką nie ma nic
wspólnego, ze zdrowym rozsądkiem też nie, jest po prostu bez sensu.
23 sie 22:19
zrozpaczona: przepraszam ale mam książkę w języku angielskim, postaram się bardziej to zadanie przełożyć na
język polski:
mieszkaniec miasta przebywa 1 z 3 mostów: A, B i C w drodze z pracy do domu, przebywa most A z
prawdopodobienstwiem 1/3, most B z prawdopodobienstwem 1/6 i C z prawdopodobienstwem 1/2.
Dociera do domy przed 18 w 75%, 60% i 80% przypadków przebywając odpowiednio mosty A, B i C.
Jeżeli dotarł do domu przed 18, to oblicz prawdopodobieństwo że przebył most A. Ustal także
prawdopodobieństwo dla mostów B i C. Uzasadnij swoja odpowiedź za pomocą szczegółowych
obliczeń.
ale się zdenerwowałam tym zadaniem

przepraszam
23 sie 22:27
zrozpaczona: proszę o pomoc chociaż by na naprowadzenie z jakiego wzoru mam skorzystać, bedę bardzo
wdzięczna
23 sie 22:28
Basia:
D − wrócił przed 18
P(D/A) = 0,75 =
34
P(D/B) = 0,6 =
35
P(D/C) = 0,8 =
45
P(A) =
13
P(B) =
16
P(C) =
12
a policzyć trzeba
P(D) liczysz z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
P(D) = P(D/A)*P(A) + P(D/B)*P(B) + P(D/C)*P(C)
P(A∩D) liczysz tak
| | P(D∩A) | | P(A∩D) | |
P(D/A) = |
| = |
| |
| | P(A) | | P(A) | |
podstawiasz i wyliczasz
23 sie 22:39
zrozpaczona: dziękuję bardzo
23 sie 23:07