ciag arytmetyczny
e: witam serdecznie

mam zarówno do Was jak i do Pana Jakuba ogromna prosbe, dzis pisalam mature poprawkowa z
matematyki, i mam pytanie odnosnie nastepujacego zadania:
Liczby 2x+1, 6, 16x +2 sa w podanej kolejnosci pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciagu
arytmetycznego. oblicz x.
zadanie to rozwiazalam w ten oto sposób:
2b= a+c
2 razy6= 2x+1+16x+2
12=18x+2
12−3=18x
9=18x
18x=9/18
x=1/2
mam goraca prosbe, mianowicie, chcialam dowiedziec sie czy zadanie zrobilam poprawnie?
czy za takie rowiazanie moge dostac 2pkt/ 2pkt?
bardzo prosze o odpowiedzi, z niecierpliwoscia czekam na Wasze sugestie
23 sie 20:38
krystek: Dobrze ,tylko w trzeciej linijce napisałaś 2 zamiast 3 a w 4 linijce masz już trzy (przepisując
teraz zapewne.
23 sie 20:44
e: faktyko, pomylilam sie w przepisywaniu, oczywscie 3 linijka powinna wygladac: 12=18x+3.
kryyyystek jestes wielki, dzieki!
23 sie 20:51
e: jeszcze jakies sugestie?
23 sie 21:05
krystek: Powodzenia w realizacji dalszych planów!
23 sie 21:14
e: dziekuje

mam nadzieje, ze teraz wszystko potoczy sie tak jak chcialam
23 sie 21:38